Titlu Proiect:

„Valorificarea potentialului antioxidant al unor subproduse vegetale in hrana gainilor ouatoare”

Acronim:  OXISTOP

Subprogramul 2.1.  Competitivitate prin cercetare, dezvoltare si inovare

Tip proiect : Cecuri de inovare

CONTRACT:  267 CI / 2018

Cod proiect: PN-III-P2-2.1-CI-2018-1539

Durata proiectului: 03.09.2018 – 20.12.2018

Obiectivul general al proiectului

  • Elaborarea si implementarea unor noi retete furajere complexe pentru gainile ouatoare, integrand ca agenti antioxidanti un complex format din furaje si subproduse vegetale, cu proprietati antioxidante, in dezvoltarea de produse originale cu proprietati nutritionale imbunatatite.

Obiective specifice ale proiectului:

  • Solutii stiintifice inovative de valorificare superioara a unor subproduse de origine vegetala din industria alimentara;
  • Evaluarea eficientei noilor retete furajere asupra performantelor productive si a calitatii oualor din punct de vedere al continutului de acizi grasi polinesaturati cu un status oxidativ echilibrat;
  • Protejarea drepturilor de proprietate intelectuala prin cerere de brevet

Scurta descriere a serviciilor executate

  • Caracterizarea srotului de in, materie prima bogata in acizi grasi polinesaturati, reprezentand 67.57% din totalul de acizi grasi,dintre care acizi grasi polinesaturati omega 3 reprezentand 61.14% si acizi grasi omega 6 reprezentand 16.43% din totalul de acizi grasi, cu un raport omega6/omega 3 de 0.32,valoarea subunitara.
  • Caracterizarea subproduselor vegetale: coji de rosii, srot de macese si srot de catina din punct de vedere al statusului oxidativ si a continutului de vitamia E siluteina+zeaxantina (un continut de polifenoli de 2.85 mg, incojile de rosii, 5.62 mg in srotul de macese si 15.85 mg echivalenti acid galic/g in srotul de catina; o capacitate antioxidanta de 107.85 mM, la cojile de rosii, 49.12 mM, la srotul de macese si 156.51 mM echivalenti acid ascorbic/g la srotul de catina; un continut de vitamina E de 20.88 ppm in cojile de rosii, 25.306 ppm in srotul de macese si 282.346 ppm in srotul de catina; un continut de luteina + zeaxabtina de 3.948 ppm in cojile de rosii, 1.991 ppm in srotul de macese si 129.130 ppm in srotul de catina.
  • Elaborarea a 3 noi retete furajere (E1, E2 si E3) cu adaos de srot de in (6%) si sub produse vegetale rezultate din industria alimentara: coji de rosii, srot de macese si srot de catina, in proportie de 2%, ca antioxidanti naturali si a unei retete martor (M), respectiv a unei retete martor cu adaos de 2% srot in (Mi).
  • Fabricarea nutreturilor combinate pentru hrana gainilor ouatoare pe baza noilor retete furajere si caracterizarea lor (un continut de 16.97% proteina si 15.46 Mj/Kg energie bruta, la E1; 17.64% proteina si 15.33 Mj/kg, la E2 si 17.48% proteina si 16.17Mj/kg energie bruta la E3; un continut de acizi grasi polinesaturati omega 3 de 12.37g, la E1, 12.41g la E2 si 12.46 g/100 g total acizi grasi la E3; un continut de polifenoli de 1.20 mg in nutretul combinat E1, de 1.24 mg in nutretul combinat E2 side 1.22 mg echivalenti acid galic/g la in nutretul combinat E3; o capacitate antioxidanta de 39.79 mM in nutretul combinat E1, de 39.76 mM in nutretul combinat E2 si de 41.87 mM echivalenti acid ascorbic/g in nutretul combinat E3; un continut de vitamina E de 35.365 ppm in nutretul combinat E1, de 42.066 ppm in nutretul combinat E2si 33.706 ppm in nutretul combinat E3; un continut de luteina+zeaxantina de 4.537 ppm in nutretul combinat E1, de 4.228 ppm in nutretul combinat E2 si de 5.921 ppm in nutretul combinat E3. Aceste rezultate obtinute demonstreaza efectul antioxidant al subproduselor vegetale asupra statusului oxidativ al nutreturilor experimentale pentru hrana gainilor ouatoare, fabricate pe baza noilor retete furajere.
  • Validarea noilor retete furajere pentru gaini ouatoare prin efectuarea unui experiment la nivel de microtest (laborator). Organizarea si desfasurarea exprimentului pe gaini ouatoare a constat in: pregatirea halelor experimentale; achizitionarea materialului biologic (gaini ouatoare, hibridul Tetra SL, in varsta de 42 de saptamani); lotizarea materialului biologic in 5 loturi: un lot martor (M) la care s-a administrat un furaj conventional, un lot Mi la care s-a administrat un furaj cu adaos de 6% srot in; un lot experimental E1, la care s-a administrat un furaj cu 6% srot in si 2% coji de rosii; un lot experimental E2, la care s-a administrat un furaj cu 6% srot in si 2% srot de macese si un lot experimental E3, la care s-a administrat un furaj cu 6% srot in si 2% srot de catina.

Experimentul s-a desfasurat timp de 4 saptamani in care s-au urmarit parametrii: consumul mediu zilnic, intensitatea de ouat, greutatea medie ou si conversia furajului in ou.

  • La sfarsitul experimentului s-au recoltat probe de oua, cate 18 oua/ lot, din care s-au determinat parametrii de calitate fizici: greutate ou intreg, greutate albus, greutate galbenus, greutate coaja, grosimea cojii, rezistenta la spargere, intensitatea culorii galbenusului.Valoarea cea mai mare a: greutatii ou de 61.88 g, a greutatii cojii oului de 9.56 g, respectiv a intensitatii culorii galbenusului de 5.33 pe scara La Roch s-a obtinut in cazul lotului E3 ce a avut administrat nutret combinat cu srot de catina.
  • In urma experimentului s-au obtinut:

-oua cu valoare nutritionala imbunatatita prin cresterea concentratiei de acizi grasi polinesaturati cu pana la 5.33% la lotul E2 ce a avut administrat nutret combinat cu srot de macese, respectivcu 3.97% la lotul E3, ce a avut administrat nutret combinat cu srot de catina, fata de lotul M; cresterea acizilor omega 3 cu pana la 49.86% la lotul E3, ce a avut administrat nutret combinat cu srot de catina, fata de lotul M, si implicit scaderea raportului acizi grasi omega 6/omega 3 cu pana la 35.48% la lotul E3, ce a avut administrat nutret combinat cu srot de catina, fata de lotul M, ce a avut administrat un nutret combinat conventional;

– oua cu valoare nutritionala imbunatatita datorita valorii mai mari a continutului de viamina A, de 10.568 ppm, obtinuta la lotul E2, ce a avut administrat nutret combinat cu srot de macese; o valoare mai mare a continutului de vitamina E, de 125.415 ppm, obtinuta la lotul E1, ce a avut administrat nutret combinat cu coji de rosii si o valoare mai mare a continutului de xantofile (luteina+zeaxantina), de 7.352 ppm, obtinuta la lotul E3, ce a avut administrat un nutret combinat cu srot de macese;

– oua cu un status oxidativ echilibrat, cu un continut de polifenoli de 4.572 mg echivalenti acid galic/g, la lotul E3 ce a avut administrat nutret combinat cu srot de catina, respectiv de 5.079 mg echivalenti acid galic/g, la lotul E2, ce a avut administrat nutret combinat cu srot de macese.

In concluzie:

-reteta furajera cu 6% srot in si 2% coji de rosii;

– reteta furajera cu 6% srot in si 2% srot de macese,

– reteta furajera cu 6% srot in si 2% srot de catina

sunt eficace in mentinerea statusului oxidativ si a concentratiei de vitamine A, E si xantofile (luteina+zeaxantina) atata in furaje cat si in ouale imbogatite in acizi grasi polinesaturati.

Livrabile:

  • Retete furajere pentru gaini ouatoare, imbogatite in acizi grasi polinesaturati, cu adaos de subproduse vegetale (coji de rosii, srot de macese, srot de catina) pentru asigurarea unui status oxidativ echilibrat:

– reteta furajera cu 6% srot in si 2% coji de rosii;

– reteta furajera cu 6% srot in si 2% srot de macese,

– reteta furajera cu 6% srot in si 2% srot de catina

  • Protocol experimental; Raport experimental
  • Raport de tranfer a cunostintelor si rezultatelor obtinute catre beneficiar
  • Cerere de brevet nr. A/01043 / 04.12.2018 depusa la OSIM_ Reteta furajera pentru gaini ouatoare, imbogatita in acizi grasi polinesaturati, cu adaos de srot de catina

Modul de valorificare a rezultatelor proiectului

  • Utilizarea sub produselor vegetale low-input, rezultate din industria alimentara, cu rol de antioxidanti: coji de rosii, srot de macese si srot de catina in hrana gainilor ouatoare determina scaderea pierderilor economice deoarece ele nu mai au statut de deseuri ale industriei alimentare;
  • Elaborarea noilor retete furajere, pe baza carora s-au fabricat nutreturile combinate pentru gaini ouatoare ce au inclus in structuralor srotul de in si subprodusele vegetale low-input, rezultate din industria alimentara, cu rol de antioxidanti: coji de rosii, srot de macese si srot de catina a determinat obtinerea unui nou sortiment de ou, imbogatit in acizi grasi polinesaturati, cu status oxidativ echilibrat;
  • Informatii bazate pe cunoastere cu privire la caracterizarea unor subproduse vegetale cu potential antioxidant in scopul transformarii deseurilor rezultate in subproduse cu valoare adaugata;
  • Un castig de experienta, expertiza, vizibilitate nationala si internationala pentru tinerii cercetatori implicati in mod direct in activitatile prevazute in planul de lucru si in planul de diseminare si valorificare a rezultatelor proiectului;
  • Realizarea unei baze de date experimentale si stiintifice interdisciplinare;
  • Implementarea la beneficiar a noilor retete furajere determina obtinerea acestui nou sortiment de oua ce nu exista in prezent pe piata romaneasca;
  • Comercializarea de catre beneficiar a acestui nou tip de aliment functional, conduce la diversificarea gamei de produse si accesul catre un alt segment de clienti.